Одељење за плућне болести и туберкулозу одраслих

Начелник одељења:

НИКЧЕВИЋ др мед. ЉИЉАНА

спец.пнеумофтизиологије

Одељење за плућне болести и туберкулозу одраслих бави се дијагностиком, превенцијом и лечењем болести плућа и туберкулозе код одраслих. У оквиру Одељења постоји 15 специјалистичких амбуланти које раде у две смене и у којима пацијенти могу добити комплетан специјалистички пнеумофтизиолошки преглед.

Све процедуре могу се одмах урадити, неинвазивне су и веома значајне за:

  • постављање дијагнозе како акутних тако и хроничних обољења дисајних путева и плућног паренхима као што су пнеумонија, туберкулоза, бронхијална астма, хорнична опструктивна болест плућа (ХОБП), плућна фиброза, тумор плућа, тромбоемболија плућа…
  • праћење тока болести и одговора на терапију
  • процену могућности оперативног захвата
  • дијагностику обољевања других органа.

У оквиру одељења постоји и Одсек за дуготрајну оксигенотерапију у кућним условима – ДОТ. Код пацијената који имају хроничну респираторну инсуфицијенцију због узнапредовалог стадијума плућног или кардиолошког обољења, када је концентрација кисеоника у крви знатно смањена, а који испуњавају услове за добијање овог апарата, прописује се дуготрајна оксигенотерапија у кућним условима (ДОТ). Она подразумева употребу кисеоника више часова дневно преко апарата – концентратора кисеоника. На тај начин болесник је на сталној оксигенотерапије (најмање 16 часова у току дана) уз примену комплетне дезопструктивне терапије па су потребе за болничким лечењем знатно смањене чиме се смањују трошкови лечења, а пацијенту је омогућено лечење у породичном амбијенту, уз побољшање квалитета живота.

ЗДРАВКОВИЋ-МИХАЈЛОВИЋ др мед. АЛЕКСАНДРА, спец.пнеумофтизиологије

ЈОВАНОВИЋ др мед. АНЂЕЛКА, спец.пнеумофтизиологије

МАРИНКОВИЋ др мед. ЈАСЕНКА, спец.пнеумофтизиологије

МЕНКОВИЋ др мед. ЈЕЛЕНА, спец. пнеумофтизиологије

ЈАУК-ТРОЈАНОВИЋ др мед. НАДА, спец.пнеумофтизиологије

ЛЕКИЋ др мед. СЛАЂАНА, спец.пнеумофтизиологије

ТОДОРОВИЋ др мед. ВЕСНА, спец.пнеумофтизиологије

ЂОРЂЕВИЋ др мед. БРАНИСЛАВА, спец.пнеумофтизиологије

ТОДОРОВИЋ др мед. НАДА, спец.пнеумофтизиологије

РАДУЛОВИЋ др мед. ВЕСНА, спец.пнеумофтизиолгије

Галерија слика