Press "Enter" to skip to content

Одељење лабораторије

Начелник одељења

Витковић мр сци. мед. Александар

спец. микробиологије са паразитологијом

Телефон: 011/3811-830

Шеф биохемијско-хематолошког одсека

Цанић прим. др Велибор

спец. мед. биохемије

др мед. Мирјана Тошић спец. микробиологије

др мед. Андријана Антић-Главашки спец. микробиологије


Одељење лабораторије Градског завода за плућне болести и туберкулозу чине два одсека:

  • Одсек хематолошко-биохемијске дијагностике
  • Одсек микробиологије

Хематолошко-биохемијски одсек применом физико-хемијских лабораторијских метода долази до резултата испитивања који служе за превенцију, дијагностиковање, терапију и контролу. У делу Завода који се налази у Земуну у лабораторији се одређује ККС на хематолошком аналајзеру, СЕ и по потреби ЛЕ формула. Биохемијска аналитика се односи на стандардне биохемијске процедуре као што су одређивање хепатограма, липидограма, непротеинских азотних једињења, шећера. Одређују се и основни параметри запаљинског процеса. Поред хематолошких и биохемијских анализа повремено се врши испитивање урина. На огласној табли се налази списак анализа који се раде у лабораторији, време пријема материјала. Поред тога на огласној табли су истакнуте нестандардне услуге као и ценовник истих.

Микробиолошку лабораторију чине две службе: служба за лабораторијску дијагностику туберкулозе и служба за дијагностику неспецифичних бактерија.
Микробактериолошка служба је лабораторија III нивоа и подразумева микроскопски преглед узорака ( I ниво ), изолацију бацила туберкулозе на чврстим и течним подлогама ( II ниво ), биохемијску идентификацију и израду теста резистенције на прву линију лекова који се користе за лечење туберкулозе ( III ниво ).Служба за дијагностику неспецифичних бактерија врши изолацију, идентификацију, као и тест резистенције других бактерија превасходно и узорака горњих и доњих дисајних путева ( брис грла, носа, искашљаја ), а по потреби и из других узорака.

Већ дуги низ година обављамо и серолошку дијагностику на Mycoplasma pneumoniae ( антитела lgM и lgG), Helicobacter pylori (lgA и lgG) као и присуство алергије код пацијената на инхалационе алергене ( полен дрвета и трава, гриња … ) и нутритивне алергене ( одређене врсте хране ) .

Серолошка дијагностика подразумева детекцију антитела у крви пацијената.

Copyright © Градски завод за плућне болести и туберкулозу - 2023.
Сва права задржана