Одељење лабораторије

Начелник одељења:

ВИТКОВИЋ мр сци мед. АЛЕКСАНДАР

спец.микоробиологије са паразитологијом

Одељење лабораторије Градског завода за плућне болести и туберкулозу чине два одсека:

  • Одсек хематолошко-биохемијске дијагностике
  • Одсек микробиологије

Микробиолошку лабораторију чине две службе: служба за лабораторијску дијагностику туберкулозе и служба за дијагностику неспецифичних бактерија.
Микробактериолошка служба је лабораторија III нивоа и подразумева микроскопски преглед узорака ( I ниво ), изолацију бацила туберкулозе на чврстим и течним подлогама ( II ниво ), биохемијску идентификацију и израду теста резистенције на прву линију лекова који се користе за лечење туберкулозе ( III ниво ).

Служба за дијагностику неспецифичних бактерија врши изолацију, идентификацију, као и тест резистенције других бактерија превасходно и узорака горњих и доњих дисајних путева ( брис грла, носа, искашљаја ), а по потреби и из других узорака.

Од првог маја 2014. године наша лабораторија у свој рад увела је и дијагностику латенте туберкулозе QuantiFERON TB gold тестом из крви пацијената.

Већ дуги низ година обављамо и серолошку дијагностику на Mycoplasma pneumoniae ( антитела lgM и lgG), Helicobacter pylori (lgA и lgG) као и присуство алергије код пацијената на инхалационе алергене ( полен дрвета и трава, гриња … ) и нутритивне алергене ( одређене врсте хране ) .

Серолошка дијагностика подразумева детекцију антитела у крви пацијената.

ТОШИЋ др мед. МИРЈАНА, спец.микробиолог

АНТИЋ-ГЛАВАШКИ др мед. АНДРИЈАНА, спец. микробиолог

ЦАНИЋ др мед. ВЕЛИБОР, спец. мед. биохемије

Галерија слика