Press "Enter" to skip to content

Одељење за плућне болести и туберкулозу деце и омладине

Начелник одељења

Сагић прим. др мед. Лидија

спец. педијатрије

Телефон: 011/3811-829

др мед. Дејан Дабић спец. педијатрије

др мед. Весна Гојаковић спец. педијатрије

др мед. Зоран Леси спец. педијатрије

У оквиру Градског завода за плућне болести и туберкулозу Београд посебно је издвојено одељење које се бави дијагностиком, лечењем и превенцијом плућних болести и заштитом од туберкулозе деце и омладине до 19 година.
Своју делатност запослени овог одељења обављају преко пријемне службе и специјалистичко-консултативних амбуланти, које су одвојене од сличних служби Одељења за плућне болести и туберкулозу одраслих.

Прегледе деце и омладине обавља 4 лекара, специјалиста педијатрије, у две смене.

Заказивање прегледа
Прегледи се могу заказати преко централног здравственог информационог система (ИЗИС), у надлежном дому здравља за пацијенте који до сада нису долазили у установу, или код лекара Завода код кога је пацијент раније лечен.

Информације о раду лекара се могу добити на телефон 011/3811-829.

Дијагностичке процедуре
Поред лекарских прегледа и све терапијске и дијагностичке процедуре могу се обавити у обе смене.
Од дијагностичких процедура везаних за акутне и хроничне плућне болести (пре свега дечју астму) издвајамо функционалну дијагностику у оквиру које се раде тестови стандардне спирометрије, бронходилататорни тест и бронхопровокативни тест физичким замором („Фри ранинг“ тест).

Алерголошко испитивање као значајан сегмент дијагностике алергијске астме и ринитиса ради се свакодневно, а поред стандардног кожног теста („Скин Прик“ тест), на инхалационе и нутритивне алергене, могу се урадити и појединачни тестови на различите врсте полена дрвећа, трава и корова, специфичних за наше поднебље. Код одређеног броја пацијената уколико постоји индикација раде се тестови из крви, специфични ИгЕ на сет 16 инхалационих или 16 нутритивних алергена, као ванстандардна услуга.

Радиолошка дијагностика представља стандардну процедуру која се поред дијагностике акутних и хроничних плућних болести примењује и код деце код којих постоји сумња на туберкулозу и оних који су у контакту са оболелима од туберкулозе.

Услуге лабораторијске дијагностике могу се обавити углавном у преподневној смени, а то су хематолошке анализе (крвна слика, цитолошки размази секрета носа и спутума…), бактериолошка дијагностика узорака респираторних секрета (брис грла и носа, спутум) и биохемијске анализе. Поред стандардних лабораторисјких услуга могуће је урадити и дијагностику <и>М. Пнеумониае инфекције серолошким тестовима. Код сумње на туберкулозу узорци спутума се прегледају у микобактериолошкој лабораторији.

Поред радиографије од дијагностичких процедура код сумње на туберкулозу код деце, у амбуланти за интервенције ради се туберкулинско кожно тестирање (ППД3 тест), а где постоје индикације, за потврду латентне инфекције код позитивног ППДЗ теста и ИГРА тестови (КвантиферонТБ Голд ин Тубе).

Уколико се ради о деци преко 15 година консултативни кардиолошки прегледи обављају се у оквиру Кардиолошке службе Завода.

Терапијске процедуре

У амбуланти за интервенције спроводи се инхалациона терапија бронходилататорима и инхалационим кортикостероидима. Поред тога примењује се и парентерална терапија, укључујући и инфузиону терапију. Уколико постоји потреба даје се и оксигенотерапија.

Важан сегмент терапије опструктивних болести је и рехабилитација, тако да је могућа примена положајно перкусионе дренаже са вибромасажом уз примену других важних терапијских поступака и обуке за правилно дисање и релаксацију. Уз помоћ дефектолога ради се и психотерапијски и дефектолошки третман.

Едукација

Изузетно важан део делатности је едукација, која се спроводи свакодневно, углавном индивидуална, кроз разговоре са пацијентима и родитељима. Сестре на одељењу или физиотерапеути обављају едукације за коришћење инхалационе терапије у астми. Уколико се процени да је потребно деца и родитељи се упућују у школу астме или школу одвикавања од пушења.

Одељење за плућне болести и туберкулозу деце и омладине има одличну сарадњу са свим установама секундарне и терцијарне здравствене заштите, у којима се обавља допунско испитивање када се исцрпе све доступне дијагностичке процедуре у нашој установи. Поред педијатријских установа, са Градским заводом за јавно здравље прате се нежељене појаве БСЖ имунизације и обухват имунизацијом на територији Београда.

Copyright © Градски завод за плућне болести и туберкулозу - 2023.
Сва права задржана