Press "Enter" to skip to content

Светски дан борбе против туберкулозе

Сваке године се 24. марта обележава Светски дан борбе против туберкулозе (ТБ) како би се подигла свест јавности о разорним здравственим, социјалним и економским последицама ове болести и појачали напори за окончање глобалне епидемије ТБ. Датум означава дан када је 1882. године др Роберт Кох објавио да је открио бактерију која узрокује туберкулозу.

ТБ остаје најсмртоноснији заразни убица на свету. Сваког дана, скоро 4500 људи изгуби живот од туберкулозе, а скоро 30.000 људи оболи од ове превентабилне и излечиве болести. У септембру 2018. године, шефови великог броја држава су се окупили на првом састанку на високом нивоу у УН у Њујорку  и обавезали да ће искоренити ТБ.

Тема Светског дана борбе против туберкулозе 2019. – „Време је“ – ставља нагласак на хитност деловања у складу са обавезама које су глобални лидери преузели да би се убрзале акције и достигли циљеви:

  • повећати приступ превенцији и лечењу;
  • изградити одговорност;
  • обезбедити довољно и одрживо финансирање, укључујући истраживања;
  • спречити стигму и дискриминацију и
  • промовисање праведног одговора на туберкулозу заснованог на људским правима

 

У  Градском заводу за болести плућа и туберкулозу, Београд, 25. марта је обележен Светски дан борбе против туберкулозе. Уводно предавања је одржала др Радмила Ћурчић, начелник Одељења за епидемиологију, медицинску статистику и примењена истраживања у коме је обавестила колегеге о достигнућима на пољу контроле туберкулозе у свету у протеклој години.  Састанак је настављен дискусијом у којој су лекари Завода, носиоци контроле туберкулозе у граду Београду, разменили искуства и изнели ставове о најновијим препорукама о  којима је било речи у уводном предавању, као и сугестије за унапређење превенције, дијагностике, лечења и праћења ове болести.

Copyright © Градски завод за плућне болести и туберкулозу - 2024.
Сва права задржана