Press "Enter" to skip to content

Обележавање дана планете Земље

22.април 2019.године скупу у Ташмајданском парку су присуствовале 33 особе, различите професоналне структуре и животног доба.
Најмлађи учесници су били деца предшколске установе „Звездани гај“, док су њихови старији другови били ученици трећег разреда Геодетске техничке школе.
Посету су, својим присуством, увеличали и пријатељи природе и животног окружења нашег града, који се, свако у свом домену рада, бави исправним усмеравањем људи са којима раде и на које могу да утичу ентузијазмом, посвећеношћу и овореношћу ка идејама које оплемењују и које живот чине испуњенијим.
Сурет је почео предавањем о почецима обележавања овог дана у свету, о његовом значају и циљевима.
Мотив окупљања није било указивање на неадекватан приступ животној средини, већ је обилазак парка био усмерен на сазнавање нових чињеница из различитих области, од историје, путем помињања периода и начина изградње цркве Светог Марка, Руске цркве Свете Тројице и њиховог значаја за традицију нашег града, преко уметности и стихова Пролећне песме Десанке Максимовић, до стручног објашњења запослених у ЈКП Зеленило, који се баве одржавањем Парка и приче експерта из Сеизмолошке станице о јутрошњем потресу забележеном њиховим инструментима, о начинима понашања током и након земљотреса, о њиховом утицају на измене облика у рељефу и помињања искустава о потресима у свету и нашој околини.
На подсећање улоге гинка билобе, стабала која су се налазила око нас током наших разговора, на резистенцију живог света у урбаној средини која је део нашег живота и окружења, на некадашњи однос према појму животне средине и њене заштите, директне, конкретне и пријатне одговоре и сугестије дао нам је данашњи гост- предавач, проф.др Милутин Љешевић, коме се захваљујемо на посвећеном времену и енергији.
Скупу су присуствовали:
 ЈКП Зеленило, сектор одржавања Ташмајданског парка
 ЈКП Зеленило, сектор заштићених природних добара
 ПУ Звездани гај
 Аикидо клубу Нови Београд
 Привредној комори Србије
 Градском заводу за плућне болести и туберкулозу
 Сеизмолошкој станици Ташмајдан
Испред наше установе су присуствовале:Славица Лазовић-мед сестра Превентивног центра и Јовановић Гордана-тех.за мед.отпад.

Copyright © Градски завод за плућне болести и туберкулозу - 2024.
Сва права задржана