Press "Enter" to skip to content

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МЕДИЦИНСКИХ СЕСТАРА 12. МАЈ

МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ: ГЛАС КОЈИ ВОДИ – ВИЗИЈА БУДУЋЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ

Међународни дан медицинских сестара обележава се 12. маја сваке године у знак сећања на датум рођења  зачетнице модерног сестринствс болничарке Флоренс Најтингејл (Florence Nightingale) која је иницирала улазак професионално образованих жена у здравствену негу болесника и поставила основе у лику и делу медицинске сестре.

Новије теорије сестринства наглашавају да улога медицинске сестре није само везана за негу  болесних него и за превенцију болести и промоцију здравља. Савремени приступ сестринству данас подразумева холистички и систематски приступ усмерен на појединца, породицу и заједницу. Спектар рада медицинске сестре/техничара је врло широк, од специфичне и захтевне неге, здравствено-промотивних савета па до рада са високо софистицираном медицинском технологијом.

Неретко медицинске сестре/техничари сусрећу се са пружањем услуга које подразумевају висок ризик по здравље пацијента , али и висок ризик по њихово здравље.То су показали заједно са свим здравственим радницима  на првој линији одбране када је у питању пандемија изазвана корона вирусом, где су се професионално , предано и са надљудским напорима ангажовали да помогну оболелим у овој пандемији која је односила људске животе, а где је стручност и нега дала несагледив допринос.

Из овога су изашли професионално још искуснији да се носе с новим изазовима које њихова  професија намеће, али  су и као људи положили велики тест у доба пандемије, која је променила свет.

ГЗЗПБИТБ честита свим медицинским сестрама- техничарима 12.мај међународни дан медицинских сестара.

Copyright © Градски завод за плућне болести и туберкулозу - 2024.
Сва права задржана