Кутак за пацијенте

А Л Е Р Г И Ј Е

АлергијеЗаступљеност алергијских болести у свету и код нас константно се повећава а алергије које су последица сензибилизације на полене најчешће су алергијске болести.

Најчешће алергијско обољење је алергијски ринитис од кога болује 10-25% светске популације.

Преваленца астме, па и њене алергијске форме, такође показује стални тренд раста.

Ова два обољења блиско су повезана – 20-40% болесника са АР има астму а 60-90% астматичара болује од ринитиса.

Међу најзначајним поленима затвореног простора су гриње, кућна прашина и животињска длака. Најчешћи алергени отворених простора су полени трава, дрвећа и корова.

У нашој земљи период полинације почиње у фебруару и траје до новембра месеца.

Поленозе су алергијска обољења које су последица сензибилизације на одређени полен, сезонског су карактера – пролеће, лето, јесен – и код осетљивих особа доводе до алергијске кијавице, погоршања астме и некада кожних манифестација.

Сезона полена је ове године у Србији почела мало раније, и тренутно је значајно присуство полена брезе, јасена, ораха. Најчешћи симптоми алергијске кијавице су кијање у нападима, запушеност носа са наизменичним епизодама бистре секреције, црвенило, свраб и пецкање носа и очију, сузење очију уз надражајни кашаљ и гребање у грлу. Ове симптоме је некада могуће помешати са прехладом али ако се тегобе понављају у истом периоду године то упућује на алергију. Од фебруара до маја доминирају полени дрвећа, од маја до половине јула полени трава, од краја јула до августа најизраженији су полени корова.

Процењује се да око 40% наших грађана болује од неког вида алергије. С обзиром да је дијагностика изузетно једноставна логична је препорука да се пацијенти јаве на алерголошки преглед како би се правовремено поставила дијагноза и предузело адекватно лечење.