Press "Enter" to skip to content

Светски дан борбе против астме

Најефикаснији  начин контролисања астме јесте третирање запаљенског процеса, који се налази у основи астме, односно узрока проблема, а не само симптома. Осим тога, прекомерна употреба пумпица за брзо олакшање симптома често доводи и до погоршања  саме болести, односно до чешћих напада астме. Зато лекари препоручују да се и у тренутку напада користи комбинација инхалационих антиинфламаторних лекова и инхалаторних лекова за брзо, али и дуготрајно отклањање тегоба, а једна од таквих ефикасних комбинација су и турбухалери, јер тако лечимо и тај тренутни симптом  али и његов узрок

Градски завод за плућне болести и туберкулозу и ове као и претходних година различитим манифестацијама обележава Светски дан астме. Пошто се Светски дан борбе  против астме обележава првог уторка у месецу мају, што ове године пада 1.маја, ми смо одлучили мало раније да га обележимо. Тим поводом смо поклонили граду саднице које ће бити посађене на Калемегдану у четвртак, 26. априла 2018., како бисмо бар мало утицали на побољшање вазхуха у Београду, а осим садње наши лекари специјалисти ће вршити бесплатне спирометријске тестове за све заинтересоване грађане на Калемегдану од 10 до 12 часова.

Овогодишњи Светски дан астме обележава се у Србији организовањем разлилчитих догађаја.  Централна манифестација је предвиђена да буде у оквиру Београдског маратона 2018. То је трка која ће се одржати у суботу, 21. априла 2018. Трка носи назив „Трчи за здрава плућа“ чиме се истиче значај физичке активности у контроли астме. Прошле недеље, на градском језеру Ада, медицински тим нашег Завода је извео спирометријско тестирање. Исто тако, сваке године наши лекарски тимови редовно учествују на Београдском фестивалу здравља низом манифестација (дистрибуција здравствених брошура, здравствени савети на лицу места, кампања за престанак пушења…)  Срећни смо, што прослављајући Светски дан астме можемо да допринесемо превентивним мерама  у лечењу астме.

Copyright © Градски завод за плућне болести и туберкулозу - 2024.
Сва права задржана